fbpx
  • Menu
  • Menu

Groep 27: Een land vol cultuur en ervaringen om te ontdekken

Welkom bij mijn reisblog over mijn trip naar Colombia. De zomer van 2017 ben ik 4 weken naar Colombia geweest. Hier heb ik kunnen genieten van de cultuur en mensen die te zien zijn in dit land. Samen met mijn gezin een grote trip kriskras door het land heen. Mijn ouders wilden wachten met zo’n grote reis totdat de kinderen (inclusief ikzelf) iets ouder waren. Als student had ik op moment van deze reis net mijn propedeuse gehaald aan de Avans Hogeschool in Breda. Mijn jongste zusje was tijdens deze reis 11 en werd 12. Ook zij heeft de reis gelukkig overleeft. In 2017 was Colombia vrij veel in het nieuws gekomen door de vele gebeurtenissen, onder andere de aanslag in het winkelcentrum in Bogota. Hierdoor waren veel van onze familie leden niet helemaal voor het maken van deze reis. Toch zijn we gegaan en hebben mijn zusje, zus, broer en ouders en ik echt een toptijd gehad.{{cta(‘224782bc-883c-4f92-a03b-55fc15350baf’,’justifycenter’)}}

Van vliegtuig naar vliegtuig

Er ging vanuit Schiphol Airport één directe vlucht naar Bogóta, de hoofdstad van Colombia. Alleen deze reis was zo’n 500 euro duurder pp dan 2x overstappen vanuit Brussel. Op 20 juli 2017 zijn we met de auto om 4.00 uur in de ochtend naar Brussel Airport gereden. Vanuit Brussel het vliegtuig naar Madrid in Spanje, daarna naar Miami en als laatste stop hadden we Bogota. Hier hebben we 2 nachten geslapen, een tour door de stad gedaan en een beetje cultuur gesnoven.

La Macarena

22 juli vlogen we vanuit Bogota om 10.20 in de ochtend richting La Macarena, een klein dorp ten zuiden van Bogota met een enorm gebied van beschermde natuur. We begonnen de reis meteen met zware looptocht van 7 uur door de Cano Cristales van La Macarena. In verband met de bescherming van dit natuurgebied waren zonnebrand en anti-muggenspray niet toegestaan. In 35-40 graden is dat toch best zwaar. Wel hele mooie dingen zijn we tegengekomen zoals de kleurenrivier en verschillende soorten planten en bloemen. Kortom een heel mooi natuurgebied. In de avond hadden we een feest, georganiseerd door de dorpsbewoners met een feestmaaltijd. De volgende dag waren we allemaal ziek geworden van deze avondmaaltijd die niet goed gemaakt was. Hierdoor heb ik helaas de 2e wandeling van 3 uur moeten missen. In La Macarena zijn we ook 2 nachten gebleven. Hier hebben we veel van de natuur kunnen genieten.

Bogota deel 2

24 juli zijn we weer teruggevlogen naar Bogota. De hele dag was iedereen misselijk en ziek door de voedselvergiftiging die we waren opgelopen in La Macarena. Aangekomen in Bogota verbleven we gelukkig wel in een mooi hotel met (eindelijk) goede wifi. Onze connectie met de buitenwereld hebben we even kunnen gebruiken om onze familie en vrienden te laten weten dat we nog leven. Lekker een dagje rustig geluierd in het hotel en een goede nachtrust gehad. Daar was iedereen zeker even aan toe. De 2de dag waren mijn zusje en moeder nog steeds niet lekker dus zijn we met zijn vieren de stad ingegaan. Er was een super interessante graffiti tour door de binnenstad die we hebben gevolgd. Hierbij hebben we uitleg gekregen over de betekenis en verhalen van veel graffiti tekens.{{cta(‘cb60e131-934f-477c-835a-7f394715638e’,’justifycenter’)}}

 Tatacoa desert

Dit is de grootste woestijn van Colombia. Vroeger was dit een enorme oceaan net als de Amazone. Hier zijn ook hele vage vormen in het steen en zand ontstaan. Hier zijn we doorheen gefietst. Ook staan er enorme cactussen, die we ook hebben bekeken. De temperatuur hier is 35 graden op de dag en 25 graden in de nacht. Bloedheet was het, maar wel een super ervaring.

San Agustin

In San Agustin was het weer wat koeler. De temperaturen in Colombia verschillen echt opmerkelijk. Bij elke vlucht die we namen gingen we van koud naar heet of andersom. In San Agustin was de temperatuur erg aangenaam en we sliepen ook op een heel mooie locatie. Bovenop een berg waar drie enorme huizen stonden. Eén daarvan was een soort groot studentenhuis. Badkamer en wc gedeeld en ieder zijn eigen kamer. Het andere gebouw was een huis van een man die daar woonde en privévertrekken verhuurde aan reizigers. Hier sliepen mijn ouders ook in. In het laatste gebouw zat de eetruimte en gezamenlijke woonkamer. Hier hebben we in de avond ook met veel andere reizigers gepraat die plekken al bezocht waar wij nog moesten komen. Van sommige verhalen werd je blijer dan van andere😉. Verder hebben we hier paardgereden en ook weer een beetje bijgekomen.

Popayan

30 juli vertrokken we met de bus naar Popayan. Dit was een vrij lange en vermoeiende busreis. Ook omdat we weer vertrokken naar de actieve avonturen. Popayan staat bekent als ‘the white city’. Dit komt omdat alle huizen en gebouwen hier wit van kleur zijn. Hier hebben we een tour gevolgd maar eerlijk gezegd heb ik gewoon veel gepraat en gezellig gedaan met mijn broer. Popayan is een leuke stad, als je er maar niet te lang blijft.

Salento

De volgende halte voor ons was Salento, maar voordat we hier heen gingen stopten we nog even in Silvia. Hier was namelijk een wekelijkse plaatselijke markt genaamd ‘Tuesday Market’. Het was enorm grappig om te zien dat ze vrijwel alles verkochten en heel goedkoop. Eenmaal in Salento aangekomen werd ons verteld dat we 2 uur hadden om onze spullen uit te pakken en goede wandel kleren aan te trekken. Toen zijn we met een Jeep, waar we achterop mochten staan, naar een externe locatie gereden. Het was midden tussen bergen en het idee was dat we naar een vlindertuin zouden gaan wandelen. Dit was een wandeling van ongeveer 5 uur. Alles was ook stel omhoog, maar het was het zeker waard. Aan het eind op de terugweg kwamen we op een berg en hadden we een onvoorstelbaar uitzicht. Echt niet normaal! Heel veel leuke foto’s gemaakt en teruggegaan.

 Medellin

Hier gingen we vooral heen omdat mijn broer en ik erg graag wilde zien wat er over Pablo Escobar te vinden was. Na het kijken van de serie Narcos (echte aanrader) wilden we hier zeker weten in het echt dingen van zien. Van te voren wisten we dat de dierentuin van Escobar nog te zien was en de zelfgemaakte gevangenis ‘Clubhouse Medellin’. Echter lagen deze 3 uur buiten de stad dus gingen we naar het oude huis van hem. Hier hebben we een rondleiding gehad en de broer van Pablo Escobar ontmoet. Het grappige in Colombia is dat Pablo Escobar één van belangrijkste kenmerken van het land is, maar toch proberen ze hem uit de geschiedenis te houden. Veel taxi chauffeurs wisten niet wie we bedoelden toen we Pablo Escobar noemden. Het was een echte eer om zijn broer te ontmoeten.

Santa Marta

Dit zou de laatste zware beproeving zijn van onze reis. Hierna zouden we nog een dag of 3 in een resort zitten om uit te rusten en naar de laatste locatie gaan. De reis zou bestaan uit 3 dagen wandelen door bergen en natuurgebieden. De eerste dag moesten we 4 uur lopen en de andere twee dagen moesten we 7 uur lopen. Tijdens deze dagen zijn we op bezoek geweest bij stammen die daar leven, hebben we een oude tempel bezocht diep in de jungle en hebben we gevaarlijke paden belopen door het slechte weer en steile bergen. Aan het eind zaten we 3 dagen lang in een lux resort om even lekker uit te rusten voordat we weer terug naar Nederland gingen.

Terugreis

Eerst vanaf Santa Marta teruggevlogen naar Bogota en hier de laatste winkels bezocht voor souvenirs en aandenken van dit geweldige land. De volgende ochtend was onze vlucht blijkbaar gecanceld dus zijn we lekker een dag later teruggevlogen. Daar hadden wij geen problemen mee😉. Voorderest is de terugreis soepel verlopen en waren we weer lekker thuis. Colombia is echt een top land en zou het aanraden aan iedereen! Op het moment dat ik thuis kwam, kwam ik erachter wat er precies bedoelt wordt met: oost west, thuis best😊.

Terugblik

Deze reis is zeker één van de mooiste reizen die ik ooit heb gemaakt tot nu toe. Het bevatte alles wat ik zou willen op een wereldreis. Het is grappig, omdat ik mezelf goed herinneren als persoon voord de trip begon. Daardoor kan ik goed reflecteren hoe ik als persoon mezelf ontwikkeld heb tijdens deze reis. Eerst had ik moeite met het begrijpen & respecteren van andere culturen, zoals dat hier met heel weinig geleefd wordt door mensen. Hier moest ik even wennen aan het begin, maar het heeft me geleerd dat er erg weinig nodig is om gelukkig te zijn. Daarnaast is het ook duidelijk geworden dat ik erg dankbaar mag zijn voor de voorzieningen die wij als Nederlands krijgen vanaf onze geboorte. De luxe producten die ik voor lief neem, zijn hier absoluut niet standaard om te hebben. Ook heb ik mezelf leren als een dominant persoon dat graag de leiding pakt. Als er mensen het mentaal zwaarder krijgen, ben ik degene die ze weer omhoog tilt. Dit laatste merkte ik zeker tijdens de 3 dagen tochten, toen het fysiek zwaarder werd. Tot slot ben ik weer een fantastische ervaring rijker die ik nooit meer zal vergeten. Colombia is een aanrader voor iedere ontdekkingsreiziger!

Up to date blijven over nieuw geposte blogs? Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief hieronder!Leave a reply

Your email address will not be published.

preloader